Gospodine Mamić, neki dan prošlo je 3 godine od Vašeg dolaska u klub u svojstvu generalnog sponzora i dopredsjednika kluba. Kako gledate danas na svoj dolazak u klub?

Puno se toga promijenilo u ovih 3 godine koliko smo kao tvrtka u klubu. Našim dolaskom, zatekli smo nesređeno stanje u gotovo svim segmentima kluba kao organizacije. Iako moram naglasiti da ne mislim da je uprava na čelu s predsjednikom radila nešto u lošoj namjeri, ali jednostavno kad nemaš zatvorenu financijsku konstrukciju i jasne ciljeve jako je teško raditi i funkcionirati i onda dolazi do razno raznih problema na tom putu. Malo pomalo smo to doveli do neke zadovoljavajuće razine, ali i dalje je to daleko od onoga kako ja zamišljam idealno posložen klub. Nemojte me krivo razumjeti, nije to sada nekakva tragična situacija ili nešto slično, ali ja jednostavno težim savršenstvu, pa ću valjda i doći do njega ako ga jako želim. Nadam se da će se s ovim novim kadrovskim rješenjima to doći do onoga kako bi svi željeli da bude. Ne može cilj biti samo osvojiti naslov prvaka, a sve ostalo zanemariti. To jednostavno nije normalno i prirodno tako razmišljati i klubovi koji tako funkcioniraju, vidimo kako završavaju u svim sportovima i na svim kontinentima. Dok ima sponzora koji će „pumpati“ novac bit ćemo prvi, kad ga ne bude ispast ćemo iz lige. Ja tako ne želim raditi. Želim da klub bude samoodrživ i da barem 50% igrača u budućnosti daje iz vlastitog omladinskog pogona. Ako tako bude kako smo zamislili s cijelom ovom pričom oko Tommy futsal akademije, onda nam neće bit ravnog u Hrvatskoj u narednih 15 godina.

Koja su Vaša očekivanja za drugi dio sezone?

Drugi dio sezone će biti jako zanimljiv, jer se dosta momčadi pojačalo u odnosu na 1. dio sezone i očita je namjera većine momčadi da se želi ući u play off. Očito je da momčadi kalkuliraju s igračkim kadrom, jer ne žele plaćati igrače cijelu sezonu, nego to naprave na polusezoni, dovedu 2-3 pojačanja i opet su u igri za play off. Mislim da to dugoročno nema smisla, jer tu nema sustavnosti u radu. To se radi sezonu za sezonu, nema kontinuiteta rada i uvijek je prisutna određena neizvjesnost. U finalu će biti Nacional i Tommy, jer su po svim parametrima i kriterijima daleko ispred ostatka lige, a onda je tu 50-50 tko će uzeti naslov prvaka. Iskreno se nadam da će to ove godine biti Tommy, jer bi realno bio neuspjeh da nam i ove godine izmakne naslov.

Da li Tommy i dalje ostaje generalni sponzor kluba?

Tommy, naravno i dalje ostaje generalni sponzor kluba. Ne bih nas više nazivao sponzorom kluba, jer to vjerojatno nismo bili od prvog dana ulaska u klub i dogovora oko suradnje s predsjednikom Ivom Zokovićem. Sponzor je netko tko daje novce u sportski kolektiv i ne bavi se nikakvim pitanjima vezanim uz klub. A mi smo, odnosno ja osobno, ako ćete preciznije, od prvog dana dogovora sponzorstva bili uključeni u sam rad i funkcioniranje kluba. Jednostavno, nije ni moglo bit drugačije, jer nismo željeli raditi tako da dajemo novac, a ne znamo što se s njim radi. Dok god klub funkcionira na način koji nas zadovoljava, Tommy će biti generalni sponzor.

Koja su očekivanja i ciljevi za sljedeće godine dok ste Vi u klubu?

Očekivanja su svake sezone ista, dvostruka kruna. Rekao sam nekoliko puta već da ako nemaš visoko postavljene ciljeve, nikad do njih nećeš ni doći. Nemamo se što lagati ni biti lažno skromni; moramo uzeti barem jedan trofej svake godine. Sve ostalo smatramo neuspjehom.

Naše čitatelje zasigurno najviše zanimaju kadrovske promjene za nadolazeću polusezonu. Prijelazni rok traje do 15.2. Da li u klubu ima novosti oko odlazaka odnosno dolazaka?

Što se tiče prijelaznog roka, on je što se nas tiče nikad mirniji. Jednostavno smo odlučili da idemo s ovim postojećim igračkim kadrom do kraja sezone, jer smatramo da je kvalitetan i da nema razloga išta mijenjati. Na kraju prvog dijela sezone, dogovorili smo sporazumni raskid ugovora s Alenom Fetičem, igračem kojeg smo čekali dvije sezone da proradi, ali nismo to dočekali i jednostavno nije bilo drugog izbora osim da mu se zahvalimo na svemu i krenemo dalje bez njega. Želim mu ovim putem svu sreću u nastavku karijere. Što se tiče dolazaka, doveli smo našeg bivšeg juniora Ivana Gotovca iz MNK Hajduk, jer vjerujemo da ima potencijala biti jedan od glavnih igrača kluba kroz 2-3 sezone. Ne vjerujem da će biti dolazaka ili odlazaka do kraja prijelaznog roka.

Osim sitnih promjena u igračkom kadru, imamo velike promjene u organizacijskom dijelu kluba? Što se zapravo dogodilo?

Međutim, dogodila se velika promjena u samoj organizaciji kluba. Na mjesto izvršnog direktora kluba došao je Milan Čagalj. Mogu slobodno i bez ustručavanja reći da je to bio i jedan od uvjeta mog daljnjeg ostanka u klubu, jer jednostavno od obaveza nisam više mogao biti operativno na dnevnoj bazi uključen u rad kluba. On je osoba kojoj najviše vjerujem kada je klub u pitanju i njegova prisutnost mi daje sigurnost da se ništa loše neće dogoditi. Milan je napustio svoje dotadašnje radno mjesto i došao u klub. Odmah po dolasku zasukao je rukave i počeo iz temelja raditi na novoj organizaciji i samom funkcioniranju kluba. Jako sam zadovoljan njegovim radom i voljom za boljitkom kluba, jer je sport nešto što on voli i gušta u tome. Kroz nekoliko godina vidim ga u najvišim strukturama nogometa i sporta općenito. Zajedno s Ivom Brajlovićem i Dujom Maretićem radi na imidžu i marketingu kluba te će njihov trud po pitanju društvenih mreža, ideja za domaće utakmice, predstavljanje Tommy futsal akademije po osnovnim školama i sve ostale aktivnosti biti uskoro vidljiv.

Novom izvršnom direktoru nije dugo trebalo da krene u posao. Oformio je „mladi“ marketing team? Kakvo Vi gledate na taj potez?

Za marketing team u kojem su uz Milana i Ivo Brajlović iz Aspire i naš Duje Maretić koji je uz to i jedan od trenera naše futsal akademije mogu reći samo najljepše riječi. Rade doslovno po cijeli dan, uključeni su 100% u rad kluba i kao što sam i prije rekao rezultati će uskoro biti vidljivi.

Za kraj smo ostavili futsal akademiju Tommy. Trenutno su kadeti i juniori osigurali doigravanje za Prvenstvo Hrvatske. Ima li budućnosti u našem omladinskom pogonu za seniorski kadar te jesu li veliki troškovi cijelog pogona?

Da, veliki su troškovi cijelog tog pogona FC Split Tommy, jer uz seniorsku momčad imamo cijeli omladinski pogon, sve uzrasne kategorije, žensku ekipu koja također dobro igra 1.HMNL. Skup je to pogon, ali kao najveći poslovni subjekt u Dalmaciji smatramo to jednom vrstom obaveze prema zajednici i uživamo u tome. Još bih naglasio da je cilj iz takvog pogona svake godine dobiti 50% igrača koji će ostati i graditi seniorsku momčad.

Komentari

Podijeli

Povezani članci