Prvi čovjek malonogometnog giganta Split Tommyja Ivo Zoković ponovno je izabran za predsjednika Zajednice ekipnih športova grada Splita. Nakon prvog, jednogodišnjeg mandata, Zoković je dobio povjerenje klubova-članova na još godinu dana, ali ovaj će mu mandat gotovo sigurno trajati duže. Naime, stav je ZEŠ-a da je godina dana premalo za ozbiljan posao pa se uskoro očekuje produženje mandata i to najvjerovatnije na dvije plus dvije godine.
Na Skupštini ZEŠ-a održanoj prošlog tjedna u Žutom salonu na Gripama Zoković je dobio jednoglasnu podršku članova. Njih je trenutno 21, ali obitelj će se uskoro proširiti za desetak članova jer će ulazak biti dozvoljen i nekim drugoligaškim klubovima.
Izuzetno mi je drago što je podrška bila jednoglasna. U današnjem je društvu to rijetka pojava i to je dovoljni pokazatelj da su klubovi zadovoljni našim radom. No, sada moramo dalje nastaviti našu priču – kazao nam je Zoković i osvrnuo se na same početke.
Bilo je nekih otpora u startu. Mislilo se da radimo pandan Splitskom savezu sportova, ali nemamo mi ništa protiv njih. Samo smo se željeli bolje ekipirati kako bismo pomogli svim klubovima, nekadašnjim perjanicama splitskog sporta. Ostvarili smo i suradnju s FOKSS-om (Forum olimpijskih klubova sporta Splita), što mi je također drago.

U čemu je ZEŠ konkretno pomogao klubovima u proteklih godinu dana ?
Izborili smo, tako reći, kruh i vodu. Pokrili smo klubovima osnovne troškove, poput one za prijevoz i smještaj na gostovanjima. Da se ne dogodi da putuju s četiri privatna auta, nego da imaju organizirani prijevoz.

Postoji li nešto čime niste zadovoljni ?
Ja bih rado puno toga napravio, ali ne može sve ZEŠ rješavati. Recimo, gradu nedostaje sportskih terena, a to nije naša zadaća nego gradskih vlasti. Klubovima nedostaje i termina i mjesta za treniranje. Grcaju u financijskim problemima, a moraju plaćati termine. Malo njih ima svoj teren.

Pogled prema budućnosti – koji je glavni cilj u novom razdoblju?
  Dovesti ozbiljnog sponzora koji bi pomogao svim klubovima u ovoj besparici. Ako bi do toga došlo, svi bi klubovi , a na to su već pristali, reklamirali tog sponzora.

Nazire li se što po tom pitanju, ima li sponzora na vidiku ?
Vidjet ćemo, ali ako se ne upustiš u borbu i traženje ne možeš ga ni očekivati. Ne vidim zašto neka tvrtka ne bi bila sponzor pa da se na svim borilištima pojavi njezina reklama. Dogovaramo da se sve utakmice vrate na naše lokalne televizije, što smo imali prije dvije godine. Sponzor bi na taj način dobio puno, vratili bismo mu kroz marketing.
Nastavio je Zoković:
– Grad sporta je nestao. Meni je na čast što sam predsjednik Split Tommyja jer imamo sponzora i dobročinitelja Tommyja koji spašava Jugoplastiku, nas, ušao je u Zakladu za sportsku izvrsnost Splita, ali on ne može pokriti cijeli splitski sport i pomoći svima. Svi zajedno moramo pronaći dodatna sredstva kako nam klubovi ne bi propali.

Osim pronalaska glavnog sponzora, Zoković je izdvojio još dva cilja koja će pokušati pretvoriti u stvarnost preko Gradskog vijeća.
Tražit ćemo da se turistička naknada u Splitu, koja je jedna od najnižih u Hrvatskoj, oko sedam kuna, digne na otprilike deset kuna. To je neznatno povećanje , a ta bi dodatna razlika uvelike pomogla splitskom sportu. Nikoga ne bismo oštetili.
Nadalje:
Predložit ćemo da se ulasci turističkih autobusa u Split naplaćuju recimo 300 kuna i da dio tog iznosa pripadne splitskom sportu. Jer, svaki autobus koji ulazi u Dubrovnik plaća 100 eura, au Splitu je to besplatno ! Nije valjda da Dubrovnik vrijedi 100 eura, a Split nula kuna ?

Imate li podršku klubova glede ovih zahtjeva ?
Apsolutno. Odmah nakon reizbora sam im predložio ove tri najvažnije smjernice koje ne bi dirale budžet Grada.

Kad bi se ovi zahtjevi mogli naći pred vijećnicima ?
Kroz ovaj tjedan ćemo imati Skupštinu na kojoj ćemo te zahtjeve staviti na papir. Mislimo da u Gradu ima puno ljubitelja sporta. Nema razloga da na ovaj način ne pomognu splitskom sportu. Ili, ako imaju nekakvu drugu ideju, dapače.

Kako ste inače zadovoljni s dosadašnjom suradnjom s Gradom ?
Jako smo zadovoljni. Trude se pomoći ali moramo se i mi sami za nešto izboriti. Ne možemo samo prosjačiti. Volio bih i da nam Županija puno više pomogne, ne samo Grad.

U splitskom ekipnom sportu danas je, nažalost, puno klubova kojima je pomoć potrebna. I to ne da bi postali prvaci Europe, već da bi – preživjeli. Svi potežu za rukav, traže pomoć, a sredstva su oskudna. U takvom ozračju Zokoviću nije lako.
Najteže mi je slušati klubove koji su u problemu, a ja sam nemoćan. Svi imaju neki problem, zovu, traže pomoć… Uloga je nezahvalna, ali ja sam je rado prihvatio. Imam želju i volju pomoći, svi dišemo zajedno – zaključio je Zoković.

Tekst preuzet iz Slobodna Dalmacija.

Komentari

Podijeli

Povezani članci